E-Bike keuze hulp

E-Bike keuzehulp

Denk je na over een elektrische fiets maar zie je door de bomen het bos niet meer? Er zijn een hoop keuzes die je kunt maken. Zo kun je kiezen voor een voorwiel motor of midden motor, een kleine of grote accu, verschillende merken en natuurlijk verschillende prijsklassen. Wij gaan je uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets.

Voorwiel of middenmotor

Dit is 1 van de eerste keuzes die gemaakt moet worden.

Voordelen voorwiel motor

  • Een voorwiel motor is een stuk goedkoper
  • Minder eigen kracht nodig om te fietsen
  • Lage instap mogelijk

Voordelen middenmotor

  • Betere gewichtsverdeling door een lager zwaartepunt
  • Natuurlijke rij ervaring
  • Energie zuiniger

Of je voor een voorwiel of middenmotor kiest is ook vooral smaak afhankelijk. Beide systemen geven een heel andere rij ervaring. Daarom adviseren wij altijd om een proefrit te maken op zowel een voorwiel motor als midden motor fiets en op basis daarvan te beslissen wat het fijnste fietst.

Wat is je budget?

Daarnaast is het nog belangrijk om je budget in je achterhoofd te houden. Een fiets met middenmotor begint vanaf ongeveer 2000 euro. Bij een lager budget kun je dus beter kiezen voor een voorwiel motor.

Onder de 2000 euro heb je veel keus als je kiest voor een voorwiel motor. Als je kiest voor een middenmotor zul je een budget nodig hebben tussen de 2000 en 3000 euro.

Frame type

Daarnaast heb je nog verschillende types frames. Je hebt natuurlijk een herenfiets of damesfiets. Veel heren zijn gewend aan een herenfiets maar steeds vaker stappen mannen over op een damesmodel. Dit komt deels door de lagere instap. Op een damesfiets kun je makkelijker en sneller op en afstappen. Dit is zeker bij heren op leeftijd wel een groot voordeel.

Daarnaast is het aanbod in damesfietsen vaak veel groter dan in herenfietsen. Zo hebben wij in onze fietsenwinkel meestal een verhouding van ongeveer 90% damesfietsen en 10% herenfietsen. Je hebt dus veel meer keuze als je gaat voor een damesmodel.

Waar ga je de fiets voor gebruiken?

Gebruik je je fiets voor langere afstanden? Dan kun je beter voor een wat sportiever model kiezen met bijvoorbeeld een geveerde zadelpen, verstelbare stuurpen en een geveerde voorvork.

Wil je de fiets zwaarder gaan gebruiken? Bijvoorbeeld met een fietskrat, fietstassen en kinderzitjes? Dan is een transportfiets wellicht iets voor jou. Deze zijn geschikt voor zwaar gebruik en zijn super stevig uitgevoerd.

Accu

Veel fietsen worden geleverd met een accu vanaf ongeveer 400Wh. Hier kun je ongeveer 50-70 kilometer op fietsen. Leg je vaak grotere afstanden af? Dan kun je beter kiezen voor een grotere accu. Bij de meeste fietsmerken kost een accu upgrade tussen de 100 en 200 euro.

Daarnaast is het zo dat een accu ieder jaar een beetje minder word. Het eerste jaar kun je op een volle accu lading bijvoorbeeld 60 kilometer afleggen. Het jaar daar op iets minder. Als je begint met een grotere capaciteit blijft de accu dus langer aan jouw eisen voldoen.

Houd er ook rekening mee dat de actieradius kan variëren. Fiets je altijd in de hoogste ondersteuningsstand? Dan gaat de accu sneller leeg dan wanneer je altijd in de eco stand fietst. Ook hebben de weersomstandigheden en het gewicht van de bereider invloed op de uiteindelijke actieradius.

Gebruikte E-Bike of liever nieuw?

Daarnaast zijn er nog veel mensen die een gebruikte elektrische fiets overwegen. Wij adviseren echter altijd om te kiezen voor een betaalbare nieuwe E-Bike. Een nieuwe elektrische fiets kun je al aanschaffen vanaf zo’n 1000 euro. Op een nieuwe fiets heb je altijd 2 jaar fabrieksgarantie en kun je dus ook altijd terecht als er iets aan de hand is.

Een gebruikte elektrische fiets word vaak ingeruild omdat er al iets mee aan de hand is. Daarnaast heb je vaak geen garantie. Zeker als je een gebruikte E-Bike particulier aanschaft heb je geen poot om op te staan als er iets mee aan de hand is. Daarom is het altijd aan te raden om te kiezen voor een nieuwe elektrische fiets met fabrieksgarantie.

Naaf versnelling of derailleur

Je kunt kiezen voor een fiets met derailleur versnellingen of met naaf versnellingen. Een fiets met naaf versnellingen heeft een gesloten kettingkast en heeft veel minder onderhoud nodig. Daarom kiezen de meeste mensen in Nederland voor een fiets met naafversnellingen.

Derailleur versnellingen zie je vaak op sportievere fietsen. Ook op mountainbikes en racefietsen zit eigenlijk altijd een derailleur systeem. Een fiets met derailleur versnellingen fietst vaak lichter en is lichter van gewicht. Ook kun je schakelen terwijl je kracht zet op de pedalen en heb je vaak meer versnellingen. Een nadeel is dat deze fietsen meer onderhoud nodig hebben. Je zult de ketting schoon moeten houden en regelmatig de ketting moeten smeren.

Proefrit

Het allerbelangrijkste is een goede proefrit. Een fiets is namelijk best wel smaak afhankelijk. Kies altijd voor een fiets waar jij je fijn bij voelt en maak bij voorkeur een wat langere proefrit.

Meer informatie? Je bent altijd van harte welkom in onze fietsenwinkel in Leeuwarden. Benn Fietsen staat voor de allerbeste service. Wij bezorgen in heel Friesland gratis aan huis en helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Je vind onze winkel aan de Franklinstraat 3 in Leeuwarden.

Transportfietsen
Stadsfietsen
Sportieve fietsen
Alle elektrische fietsen