Basis onderhoud elektrische fiets

Heb je net een elektrische fiets gekocht? Gefeliciteerd! Dit is natuurlijk een flinke aanschaf dus het is belangrijk om goed te passen op je nieuwe aanwinst. In dit artikel geven we je een paar simpele basis tips om je fiets in goede staat te houden. Op deze manier voorkom je onnodige slijtage en blijft je fiets zo lang mogelijk netjes en probleemloos.

Banden oppompen - elektrische fiets onderhoud

Banden oppompen

Dit is eigenlijk de basis van een goed fietsende fiets. Als de bandenspanning te laag is fietst je fiets zwaarder. Dit zorgt voor extra slijtage aan alle draaiende onderdelen. Ook is het slecht voor je banden, vergroot het de kans op lekke banden en verkleind het de actieradius van je fiets.

De juiste bandenspanning vind je op de zijkant van je band. In de meeste gevallen is dit tussen de 3 en de 5 bar. Hoe harder je de band oppompt, hoe minder weerstand maar ook hoe minder comfort. Fiets je vaak over klinker weggetjes? Dan kun je beter voor een iets lagere bandenspanning gaan. Zorg er echter wel voor dat de spanning nooit onder het minimum komt.

Je kunt je band zelf oppompen met een fietspomp met drukmeter. Deze verkopen wij in onze winkel voor 15,95. Uiteraard kun je ook altijd langs fietsen om je banden door ons op te laten pompen. Wij doen dit met alle liefde voor je.

Schoonmaken

Het schoonmaken van je fiets is van groot belang. Naast dat je fiets er netjes uit blijft zien voorkomt het ook problemen die veroorzaakt kunnen worden door vuil. Zo is dit niet goed voor de lagers, kabels, spaken etc. Ook kan vuil roest veroorzaken. Dit is funest voor alle onderdelen van je fiets.

Door regelmatig een doekje over je fiets heen te halen voorkom je problemen in de toekomst. Dit is uiteraard alleen nodig als de fiets vies is. Als je altijd met droog weer fietst zul je dit minder vaak moeten doen dan wanneer je altijd door weer en wind op pad bent.

Na het schoonmaken kun je je fiets ook nog inspuiten met vocht werende spray. Dit zorgt ervoor dat je fiets mooi glimt en vuil / water af stoot. Ook voorkom je hiermee roestvorming.

Ketting schoonmaken en smeren

Het klinkt een stuk ingewikkelder dan dat het is; je ketting schoonmaken en smeren. In 9 van de 10 gevallen zit er een kunststof kapje achter op je kettingkast. Deze kun je demonteren met een schroevendraaier. Wanneer je dit doet zie je de ketting zitten. Nu kun je een doekje over de ketting heen halen en en wat nieuwe kettingolie op de ketting druppelen. Een goed gesmeerde ketting zorgt voor minder slijtage en zorgt ervoor dat je fiets mooi soepel blijft lopen.

Kabels smeren

Door af en toe een druppeltje olie in de kabels te laten lopen zorg je ervoor dat deze soepel lopen en kan er geen roest veroorzaakt worden. Je doet dit door de kabel een klein stukje aan te trekken. Wanneer je dit doet zie je de binnenkabel verschijnen. Als je hier een paar druppels olie op aanbrengt zijn je kabels weer gesmeerd.

Servicebeurt

Als je een elektrische fiets bij ons koopt krijg je de eerste servicebeurt gratis. Breng je fiets dus altijd even langs als je iets kleins tegenkomt. We kijken de fiets direct helemaal na en controleren op gebreken. Ook worden alle bouten en moeren aangedraaid, de ketting opgespannen, stellen we de versnellingen en remmen af en controleren we de spaak spanning. Door regelmatig te laten controleren op deze punten voorkom je 90% van de problemen die je kunt krijgen met je fiets.

Uiteraard ben je voor alle bovenstaande punten altijd welkom in onze winkel. We staat voor je klaar!

Is je fiets misschien aan vervanging toe? Bekijk hier al onze elektrische fietsen.

Meer weten over elektrische fiets onderhoud? Bekijk dan deze website eens: www.ebikebond.nl

Benn fietsenwinkel Leeuwarden onderhoud ebike